DOMOV

  

ARHIV

  

VPL

  

SLA

  

EMOBILEN

  

PRIREDITVE

  

IT

  
KONTAKT
   
      
 
         

ARHIV NOVIC

2019     2018     2017     2016     2015     2014     2013     2012     2011     2010     2009      

Prejsni mesec       September 2019       Naslednji mesec
Po To Sr Če Pe So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nazaj na prvo stran
051 350 410
stojangrgic@yahoo.com


Beleženje prisotnosti na delu
Izdelava internetnih strani in Programske rešitve


Lean Rešitve d.o.o.

ZZI d.o.o.

Novosti v nabavi in logistiki

Prihranite z učinkovitejšo nabavo C-elementov

Ob urejanju vitkosti na vhodu se logisti navadno srečujejo z nabavo, ki skupaj tvori verigo povezav za zagotavljanje vitke nabavne logistike. To področje je izrazito ključno za vsa podjetja, ki želijo učinkovito izvajati celotno verigo poslovanja od dobavitelja do kupca. Napredna podjetja, ki so uvedla pull proizvodnjo in upravljajo celotno podjetje iz učinkovite prodaje potrebujejo ureditev vseh procesov po enotnih principih. V veliki meri se pri nas problem nabave in nabavne logistike rešuje ločeno ter brez povezave proizvodnje in ustreznih služb za tehnologijo, načrtovanje in materialno vodenje podjetij. Značilno pomanjkanje znanj na tem področju je izrazito v maloserijskih, specifičnih ali procesnih proizvodnjah. Za izdelavo ustrezne dokumentacije, ki skrbi v nabavi za osnovne principe naročanja pogosto ni posluha za uvedbo modernih metod dostav na linijo po principu just in time, e-kanbana ali obvladovanja naročanja C-elementov.

V slovenskem prostoru je predvsem na področju obvladovanja C-elementov veliko neznank in zelo malo podjetij, ki so usposobljena in zmorejo dostavljati C-elemente po principu vitkosti. Eno od redkih podjetij je podjetje RECA iz Avstrije, ki v celoti pokriva dostavo C-elementov za kovinsko predelovalno, lesno in elektro montersko industrijo. Njihovo obvladovanje sistema C-elementov je v osnovi tržna prednost pred ostalimi dobavitelji, ki ne obvladujejo navedenega sistema dostave C-elementov v različna podjetja. Ob ogledu dobrih praks v mesecu marcu smo si ogledali primer organizacije podjetja RECA v Gradcu, ki je namenjena obvladovanju in dostavi c-elementov, industrijskemu bazenu štajerske. Ob predstavitvi podjetja smo ugotovili, da je razmerje med številom podjetij, ki sistem C-elementov uporabljajo na avstrijskem približno 10-krat večje kot pri nas. Po besedah Igorja Roškarja, ki je direktor podjetja RECA v Sloveniji velika večina podjetij ne razu način delovanja in pomen sistema dostave, naročanja in obvladovanja C-elementov.

Praksa dogovora, dostave in povezave je v visoko razvitem industrijskem okolju nuja in predpogoj za uspešno delovanje. Zanimanje podjetij, ki si želijo spoznati filozofijo obvladovanja C-elementov med uvedbo vitkosti v podjetju je v Sloveniji na zavidljivo nizkem nivoju. Principi obvladovanja in uvedbe navedenega sistema v podjetju, zahtevajo tesne povezave med posameznimi službami in že v času načrtovanja ob nastanku novih kosovnic zavedanje, da je potrebno izbrane elemente v teh kosovnicah označiti drugače. Celoten sistem naročanja logistike in dostave je v tem primeru popolnoma avtomatiziran in samozadosten iz vidika oskrbe posameznih elementov. Predvsem je to zanimivo v podjetjih, ki v svojem procesu standardno uporabljajo določen vijačen, vezni ali povezovalni material iz področja kovinsko predelovalne industrije.

Kaj so c-elementi v posameznih primerih?

Pogosto je v podjetju težko predstaviti uporabnost in vrsto c-elementov, zato je najbolj enostavno, da si v razlagi pogledamo primer obvladovanja C-elementov v vsakodnevni uporabi kuhinje. Kadar kuhamo si ob pripravi na kuho izberemo določen recept, ki je osnova za pripravo jedi. V receptu potem pogledamo osnovne sestavine, ki jih bomo morali nabaviti v trgovini in se odločimo za nakup. Velikokrat si napišemo opomnik na papir in v trgovini nabavimo zahtevane surovine. Ob kuhi pogosto potrebujemo nekatere dodatke, ki so osnova za pripravo jedi, vendar jih v trgovini nismo posebej kupovali. To so tako imenovani c-elementi v gospodinjstvu. Ob vprašanju kateri elementi so to, bomo naleteli na manjša odstopanja glede na vrste kuhinj in kuharjev. Zagotovo pa bodo med c-elementi naslednji izdelki: sol, olje, poper, dišave, kis… C-elementi v kuhinji so navadno tisti elementi, ki nas presenetijo in nam uidejo iz seznama, zato so si jih v preteklosti gospodinje pogosto sposojale, saj je bil dostop do trgovin težji kot danes. A in B-elementi so tisti elementi, ki v kuhinji predstavljajo osnovo posamezne jedi. To je meso, moka, ribe, krompir, testenine…

Podobno bi morala vsa podjetja, ki izvajajo proizvodnjo, storitveno dejavnost ali druge aktivnosti analizirati in določiti C-elemente v svojem nabavnem naboru in jih ustrezno obvladovati po principu vitkosti. Prihranki so predvsem zaradi avtomatizma dostave blaga v podjetje in obvladovanja naročanja posameznih elementov. Čimbolj kompleksna je proizvodnja tem bolj zahtevno je obvladovanje c-elementov, ki se lahko tudi sezonsko spreminjajo glede na aktualno vrsto proizvodnje. Vitkost proizvodnje se odraža tudi v urejenih nabavnih odnosih, ki v sklopu do dobaviteljev predstavljajo definirane odnose glede kvalitete, količine, cene in časa dobave. 

Avtor: SG

         
Vse pravice pridržane lognet © 2019

Postavitev spletnega mesta in gostovanje PROLOG d.o.o., Logatec 1990 - 2019
Brez sejnih piškotov ta spletna stran ne more delovati pravilno