DOMOV

  

ARHIV

  

VPL

  

SLA

  

EMOBILEN

  

PRIREDITVE

  

IT

  
KONTAKT
   
      
 
         

ARHIV NOVIC

2019     2018     2017     2016     2015     2014     2013     2012     2011     2010     2009      

Prejsni mesec       Avgust 2019       Naslednji mesec
Po To Sr Če Pe So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Nazaj na prvo stran
051 350 410
stojangrgic@yahoo.com


Beleženje prisotnosti na delu
Izdelava internetnih strani in Programske rešitve


Lean Rešitve d.o.o.

ZZI d.o.o.

Prireditev Vitka proizvodna logistika 13 v TPV Velika Loka

Vitka proizvodnja logistika 2013 se je odvijala na lokaciji TPV Velika Loka z ogledom dobre prakse, ki je bila posvečena urejeni proizvodnji logistiki od vhoda blaga, medsebojnih proizvodnih faz in dobave končnemu kupcu.

Vitka proizvodnja logistika 2013 se je odvijala na lokaciji TPV Velika Loka z ogledom dobre prakse, ki je bila posvečena urejeni proizvodnji logistiki od vhoda blaga, medsebojnih proizvodnih faz in dobave končnemu kupcu. Podjetje, ki slavi po osvojenih znanjih iz področja vitkosti je v osnovi izredno dobro organizirana pri prenosu novih tehnologij in znanj iz področja vitke logistike.

Udeleženci kongresa so imeli možnost ogleda celotne proizvodnje v dveh skupinah, ki jih je vodil g. Damjan Zupančič zadolžen za logistiko v podjetju TPV. Obisk posameznih faz in lokacij v podjetju je omogočil udeležencem, da preverijo možnosti in upoštevajo izkušnje iz primera dobre prakse pri prenosu nekaterih značilnih tehnologij, ki so jim bile predstavljene.

Rdeča nit prireditve je bila organizirana proizvodnja, ki uporablja za prenos posameznega blaga med proizvodnimi fazami poseben sistem AGV (automated guided vehicle AGV avtomatsko voden viličar) naprav, ki s pomočjo vnaprej pripravljenega programa izvajajo prenašanje blaga iz ene točke do druge. Značilnost sistema je vgrajena inteligenca v posamezne odločitve, ki omogočajo optimalno izrabo naprav za premikanje blaga.

Podjetje TPV je prvo za podjetjem Krka v Sloveniji, uvedlo upravljanje proizvodne logistike z avtomatsko vodenimi viličarji, ki so naprave brez delavca, kar omogoča velike prihranke pri delovni sili.

Podjetje TPV je ob sodelovanju domačih in lastnih razvijalcev uspela postaviti sistem enega AGV-ja, ki ji služi za celotno obvladovanje proizvodne logistike ter šolanje in razvijanje novih konceptov na področju AGV-ja.

Na predavanjih je poleg predstavitve obvladovanja konceptov vitke logistike v podjetju TPV tekla beseda tudi o različnih informacijskih podsistemih, ki v povezavi z glavnim ERP-jem  omogočajo informacijske povezave za zbiranje podatkov v podjetju in upravljanje posameznih logističnih procesov. Večna dilema, kako postaviti lasten sistem informacijske podpore v proizvodnji se vedno ustavi ob preverjanju višine stroškov, ki so potrebni za delovanje ERP-jev. Na predavanjih smo želeli udeležence seznaniti z možnostmi, ki jih nudijo posamezni predavatelji za sistematsko zbiranje podatkov. Ob postavitvi vitkosti v podjetju in upoštevanju različnih metod za zagotavljanje le-te velikokrat naletimo na problem, da moramo zbirati podatke in jih predstavljati posameznih skupinam v podjetju, ki jih kasneje ustrezno analizirajo in predstavijo udeležencem.

Podjetja Kvint, Espro inženiring in M2M nudijo informacijsko podporo za nadzor ljudi dokumentov in blaga na logistični poti v nadzorovanem podjetju po principih on-line spremljanja vseh dogodkov. Zahtevnost posameznih operacij v proizvodnji in logistiki diktira načine zbiranja podatkov in interpretacije le-teh. Sistem črtne kode ali RFID nam omogoča sprotno spremljanje objektov (ljudi,dokumente in blago), ki jih kasneje zbiramo v posebnih datotekah in obdelujemo glede na želene predstavitvene algoritme.

Na prireditvi je  bil predstavljen tudi sistem planiranje in napovedovanja različnih dogodkov, ki so pomembni za posamezna podjetja in omogočajo optimiranje nabavnih in proizvodnih procesov. Dr. Matjaž Roblek je iz svojih dolgoletnih svetovalnih izkušenj predstavil izhodišča in postopke za izvajanje pravilnega in optimalnega napovedovanja dogodkov v prihodnosti. V podjetjih, ki so organizirane vitko in izvajajo proizvodnjo po principu PULL so navedene metode pomembne in predstavljajo osnovo delovanja posameznih služb.

Za zaključek nam je podjetje RECA predstavilo sistem dostave C elementov po principu Kanban. Posamezne škatle, ki vsebujejo C elemente so opremili z RFID-jem in tako popolnoma avtomatiziral procese naročanje teh elementov pri dobavitelju brez posredovanja nabave Delavec v proizvodnji enostavno prazno škatlo vzame iz zalogovnika in jo odda v prostor praznih škatel. Takoj po prenosu sistem zazna spremembo in pri dobavitelju C elementov sproži avtomatski proces naročanja v naslednjem časovnem obdobju. 

Sistem AGV (automated guided vehicle AGV - avtomatsko voden viličar) naprav v podjetju TPV Velika Loka.

Avtor: Stojan Grgič

         
Vse pravice pridržane lognet © 2019

Postavitev spletnega mesta in gostovanje PROLOG d.o.o., Logatec 1990 - 2019
Brez sejnih piškotov ta spletna stran ne more delovati pravilno